החלטות גדולות: ההחלטות הגדולות מולידות קשת רחבה של החלטות משנה, המכונות בצירופן: עץ החלטות. דהיינו, לאחר שמקבל ההחלטות הכריע ובחר בקו פעולה מסוים, הריהו ניצב בפני שורה של בחירות, הנובעות מן הבחירה הראשונה ומשתרעות על פני פרק זמן ארוך.
האחריות הרבה על התוצאות המעורבת בקבלת ההחלטה היא אחת הסיבות לכך שאנשים נוטים להתחמקות מתגוננת: להתמודד עם המתח של קבלת ההחלטה ע"י השהיית קבלת ההחלטה והמצאת תירוצים מחשש מפני החלטה מוטעית. יש הקוראים לזה מעגל הדחיינות.
אי וודאות: מקבל ההחלטה חש לעתים תחושה חריפה של אי וודאות ודאגה, שמא פרטי מידע חיוניים, שאינם עומדים לפי שעה לרשותו, עשויים להביאו לכך שיתחרט על בחירתו.
מקבל ההחלטה חייב להיות שלם עם עצמו כדי לקבל סיפוק מהחלטה כלשהי. קבלת תגמול חומרי וחברתי אינה מספיקה, עליו להימנע ראשית מגינוי עצמי.
איכותו של תהליך קבלת ההחלטות:
איכות קבלת ההחלטות: המידה בה ההחלטות יביאו להשגת מטרותיו של מקבל ההחלטות ולהגשמתן הלכה למעשה בטווח הארוך.
עיבוד מידע זהיר: הדרך להגיע להחלטות איכותיות. דרך זו מפחיתה את הסבירות לכישלון רציני בשיקול דעת, שיעמיד בספק את השגת המטרות המיידיות והיעדים ארוכי הטווח.
כדי לבדוק באופן אובייקטיבי את איכות תהליך קבלת ההחלטות ולהגיע לעיבוד מידע זהיר, הוגדרו 7 קריטריונים שמקבל ההחלטות הזהיר ממלא:
1. בודק באורח יסודי מגוון רחב של אפשרויות פעולה.
2. סוקר את מכלול המטרות שיש להגשים ואת הערכים המתחייבים מהבחירה.
3. שוקל (אם ידועים לו) את המחיר והסיכונים הכרוכים בתוצאות השליליות / החיוביות העשויות לנבוע מכל חלופה.
4. מחפש באופן אינטנסיבי מידע רלבנטי חדש, שיש בו כדי לקדם את הערכת החלופות.
5. מטמיע בצורה נכונה ומביא בחשבון כל מידע חדש / שפיטה מקצועית המובאים לידיעתו, אף אם אינם תומכים בקו הפעולה שהעדיף בתחילה.
6. חוזר ובודק את התוצאות השליליות והחיוביות העשויות לנבוע מכל חלופה, לרבות אלה שנראו בתחילה בלתי קבילות, לפני הבחירה הסופית.
7. עושה סידורים מפורטים להוצאה לפועל של קו הפעולה עליו הוחלט, תוך שימת לב לתכניות משנה, שאולי יהיה צורך בהן אם יתממשו חששות צפויים.
קבלתם החלטה שאתם רוצים להתקדם בקריירה שלכם? זקוקים ליועץ קריירה מומחה שיוביל לשלב הבא בחיים? התקשרו כבר עכשיו או השאירו את הפרטים שלכם ואנו נחזור אליכם עוד היום.